суботу, 21 липня 2012 р.

Історія Антонівської сільської бібліотеки.
        
         Бібліотеку на селі можна назвати світлицею душі. Це місце, де людина може відпочити від повсякденної роботи, вибрати собі книгу до душі, познайомитись з новинами світу.

        Від слів найстаріших жителів села відомо, що раніше Антонівська сільська бібліотека знаходилась у сільській хатинці. Називали її «хата – читальня». А в 1964 році було побудоване нове приміщення для клубу і бібліотеки. Нове приміщення опалювалось пічною грубою. Для бібліотеки було відведено 2 великі просторі кімнати, що дало змогу більш широко розкривати фонд для читачів бібліотеки. Спочатку книг було небагато, а згодом фонд збільшився.
 За часів існування бібліотеки працівники часто змінювалися. Першого бібліотекаря, якого згадують люди, була дівчина на ім’я Галина, що проживала на квартирі у місцевих жителів. Потім працювали Моторна, Сергієнко Є.М. (яка заочно навчалася в Олександрійському училищі культури), Котлярова Л.П., Букарт Н.М., Зайцева А., Сметана А.В., Панчишина Н.Г.,Непорожня О.
Слід відмітити, що у 80–ті роки20 століття, коли працювала Сметана А.В., до бібліотеки надходило дуже багато різноманітної, цінної літератури, особливо для дітей.
         Бібліотека поповнювалась літературою з різних питань. Великий вибір книг з сільського господарства, а саме по механізації, рослинництву, тваринництву, бджільництву. Приділялась увага і жіночим потребам: книги, брошури по рукоділлю, кулінарію, благоустрою житла.
На даний час завідує Антонівською сільською бібліотекою Ставнича Жанна Василівна. На даній посаді працює з 1996 року, має середню спеціальну освіту, закінчила Олександрійське вище училище культури.
Для користувачів бібліотеки діє "Куточок читача".
 З новинками читачі знайомляться на постійно діючій виставці «Нова література».

Найбільшим попитом користується художня література. Це книги про Велику Вітчизняну війну, історичний роман, детективи, фантастика, пригоди.
У бібліотеці діє довідково –бібліографічний апарат. Перш за все, це енциклопедії, словники, довідники. А також систематичний каталог, алфавітний каталог, систематична картотека статей,краєзнавча картотека .
В бібліотеці оформлений куток народознавства.



У 2006 році рішенням сесії Березівської сільської ради було об’єднано Антонівську та Березівську сільські бібліотеки. На базі Березівської сільської бібліотеки відкрито бібліотечний пункт.

У 2010 році бібліотека приймала участь у конкурсі «Найкраща сільська бібліотека Кіровогадщини». Зайнявши перше місце на районному рівні, представляля Долинщину в Кіровограді, де отримала заохочувальний приз – цифровий фотоапарат.
У 2011 році за сприяння програми "Бібліоміст" у бібліотеці відкрито Інтернет - центр з доступом до мережі Інтернет.

Немає коментарів:

Дописати коментар